Το Πλαίσιο της Θεραπείας

Στην πρώτη μας συνάντηση, αρχικά θα γνωριστούμε και θα συζητήσουμε για τους λόγους που σας φέρνουν στο γραφείο μου τη δεδομένη στιγμή. Προς το τέλος, θα μιλήσουμε για κάποια πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία ώστε να γνωρίσετε καλύτερα το πλαίσιό της και τον τρόπο που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί.

Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να καλλιεργηθεί η θεραπευτική σχέση, χρειάζεται ένα ασφαλές και καλά δομημένο πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται θεραπευτικό και διέπεται από ορισμένους κανόνες οι οποίοι συνθέτουν το θεραπευτικό συμβόλαιο.

Εφόσον αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε, δεσμευόμαστε και οι δύο να τηρούμε το συμβόλαιο μας για να διεξάγεται ομαλά και σωστά η διαδικασία και κυρίως για να προστατεύεστε εσείς ως θεραπευόμενος.

Το θεραπευτικό συμβόλαιο συνθέτουν:

Ο χώρος

Ο χώρος που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες είναι το προσωπικό μου γραφείο που βρίσκεται στην Ηλιούπολη (στην οδό Δαιδάλου 16). Παράλληλα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συνεδρίες μέσω Skype για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται στις μετακινήσεις ή βρίσκονται εκτός Αττικής.

Ο χρόνος, η συχνότητα και η διάρκεια

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν περίιπου 50 λεπτά. Παρ’ ότι αυτό είναι το σύνηθες, η συχνότητα των συναντήσεων συναποφασίζεται με εσάς στην πρώτη μας συνάντηση και είναι δυνατόν να αλλάξει στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό οι συναντήσεις μας να γίνονται σε σταθερή ώρα και ημέρα μέσα στην προγραμματισμένη εβδομάδα προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια και η σταθερότητα του πλαισίου. Είναι, επίσης, βοηθητικό για εσάς να γνωρίζετε ότι έχετε προγραμματισμένη μία ώρα της εβδομάδας αποκλειστικά για τον εαυτό σας.

Η ψυχοθεραπεία, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη σαν διαδικασία, έχει αρχή μέση και τέλος. Στις πρώτες συναντήσεις αποφασίζουμε από κοινού, είτε έναν συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών, είτε αφήνουμε ανοιχτό το χρονικό περιθώριο. Μπορείτε να σταματήσετε τη θεραπεία όποτε το θελήσετε, αλλά είναι χρήσιμο να έχουμε μία με δύο τελικές συνεδρίες προκειμένου να κλείσουμε και να αξιολογήσουμε τη δουλειά που θα έχουμε κάνει.

Οι Ακυρώσεις

Σε περίπτωση που θέλετε να ακυρώσετε μία συνεδρία χρειάζεται να με ενημερώσετε έως 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη μας συνεδρία, διαφορετικά η συνεδρία που χάθηκε χρεώνεται, εκτός αν  έχει συμβεί κάποιο σημαντικό απρόοπτο που ήταν αδύνατο να προγραμματίσετε.

Η εχεμύθεια και το απόρρητο

Οι συναντήσεις μας και η θεραπευτική διαδικασία προστατεύονται από την αρχή της εχεμύθειας και το ψυχοθεραπευτικό απόρρητο, το οποίο έχω την ηθική και νομική υποχρέωση να ακολουθώ και να μην μοιράζομαι πληροφορίες που φέρνετε στη θεραπεία αλλά και ό, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, με κανέναν.

Το απόρρητο σπάει μόνο στην περίπτωση που με ενημερώσετε ότι σκοπεύετε να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον, αφού πρώτα σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου. Για το λόγο αυτό, στις πρώτες συναντήσεις μας θα σας ζητήσω να μου δώσετε τα στοιχεία κάποιου δικού σας που εμπιστεύεστε. Η χρήση των στοιχείων αυτών γίνεται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μετά από ενημέρωσή σας. 

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της συνεδρίας κάποιος θεραπευόμενος χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια, καλείται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (166). Εάν συμβεί κάτι σοβαρό και δεν είμαι εγώ σε θέση να επικοινωνήσω με εσάς, θα έρθει σε επαφή μαζί σας κάποιος συνάδελφός μου, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας σας μόνο σε αυτήν την περίπτωση.

Η εποπτεία

Για την καλύτερη παροχή και την διαρκή εξέλιξη της δουλειάς μου, βρίσκομαι σε εποπτεία. Οποιαδήποτε αναφορά στον επόπτη για τους θεραπευόμενους και για πράγματα που μοιράζονται μαζί μου στην ψυχοθεραπεία γίνεται χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Η εποπτική διαδικασία, όπως και η ψυχοθεραπευτική διαδικασία διέπεται από την αρχή της εχεμύθειας και του απορρήτου και από πλευράς του επόπτη.

Η συνέπεια και η δέσμευση

Αποφασίζοντας να δουλέψουμε μαζί συμφωνούμε και να ακολουθούμε τους κανόνες που θέσαμε προκειμένου να είναι επιτυχημένη η θεραπεία. Το πλαίσιο, αν και δομημένο, είναι ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για αλλαγή ή εξέλιξη μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε σημεία του πλαισίου ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας.