Σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο (ή Ο τρόμος του Σαββατοκύριακου)

Έχεις ακούσει ποτέ για τον τρόμο του Σαββατοκύριακου; Ακόμα κι αν δεν το έχεις ξανακούσει με τον «όρο» που το ονομάζω εδώ, είναι πολύ πιθανό να το έχεις βιώσει. Οι περισσότεροι γεμίζουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και της εβδομάδας μας δουλεύοντας, πηγαίνοντας σχολείο, διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις και λαχταρώντας για λίγο περισσότερο χρόνο. Όταν όμως αυτός ο χρόνος για τον εαυτό μας έρχεται, τι τον κάνουμε;

Ακούω συχνά ανθρώπους να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον χρόνο που δεν ειναι προγραμματισμένος για κάτι συγκεκριμένο. Η δυσκολία αυτή μπορεί να βιώνεται και να εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Άγχος ή ανησυχία, δυσκολία στο να χαλαρώσουν, αίσθηση ότι χάνουν χρόνο και ότι δεν καταφέρνουν να κάνουν κατι δημιουργικό ή ευχάριστο. Αντ’αυτού μπορεί να σπαταλούν το χρόνο τους κάνοντας κι άλλες δουλειές ή κάνοντας κάτι απλά για να περάσει ώρα (τηλεόραση, internet) κι έτσι ακόμα κι ο ελεύθερος χρόνος να γίνεται ρουτίνα.

Τι έιναι αυτό που μας δυσκολεύει να απολαύσουμε κάτι τόσο πολύτιμο; Μεγαλώνοντας γινόμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας, καθώς μεταξύ άλλων καλούμαστε να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα ζούμε. Τι μας αρέσει, τι μας ταιριάζει, τι αντέχουμε, τι μας γεμίζει. Πολλοί άνθρωποι απλά επιλέγουν να χαθούν μέσα στους άλλους και να αναλωθούν σε ό,τι κάνουν κι οι πολλοί-πράγμα που δεν είναι πάντα κακό-αλλά μπορεί να μας απομακρύνει από τον τρόπο που πραγματικά θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας.  Όλη αυτή η αναζήτηση ακόμη κι αν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους άλλους ανθρώπους είναι μια προσωπική διαδικασία που παίρνει καιρό και επαναπροσδιορίζεται κάθε τόσο. Η δυσκολία βρίσκεται ακριβώς στο ότι εμείς και μόνο εμείς έχουμε την ευθύνη του χρόνου μας, κι όταν αυτός ο χρόνος είναι και περισορισμένος αυτό μας γεμίζει άγχος.

Μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τον ελεύθερο μας χρόνο με τρόπο ικανοποιητικό όταν καταφέρουμε και κάποια άλλα πράγματα, όπως το να ξέρουμε πως να φροντίζουμε τον εαυτό μας, όταν δίνουμε χρόνο και ακούμε τις ουσιαστικές μας ανάγκες και επιθυμίες και όταν επιλέγουμε να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας με τους οποίους μπορούμε και εμείς και εκείνοι να συντροφεύσουμε και να σεβαστούμε ο ένας τις επιλογές του άλλου.

Ο χρόνος είναι πραγματικά ελεύθερος όταν κάνουμε κάτι που μας δίνει νόημα. Και το νόημα δυστυχώς και ευτυχώς δεν μας χαρίζεται μαζί με τη ζώη. Εμείς είμαστε αυτοί που θα το δημιουργήσουμε. Εσένα τι σου έδωσε νόημα σήμερα;

Μίρκα Πλέσσα
Ψυχολόγος, MSc