10 τρόποι για να φροντίσουμε τον εαυτό μας

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας- και είναι όντως. Είναι πιθανό διαβάζοντας ή ακούγοντάς το κάπου αυτό να μας έρχεται αυτόματα η απορία “Εγώ πώς φροντίζω τον εαυτό μου;” Ή και ακόμα “Εγώ φροντίζω καθόλου τον εαυτό μου”. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη δύναμη γιατί μπορούν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά και να μας κάνουν για λίγο να σταματήσουμε από τους γρήγορους και αυτόματοποιημένους ρυθμούς της καθημερινότητας ώστε να σκεφτούμε κάτι στο οποίο ίσως δεν έχουμε δώσει σημασία ποτέ κι όμως είναι ζωτικής σημασίας τόσο για εμάς όσο και για τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ξέρουμε όμως πώς να το κάνουμε;

Το πώς ο κάθε άνθρωπος φροντίζει τον εαυτό του είναι πολύ προσωπικό και είναι καλό να το αναλογιστεί και να το εντάξει στην ζωή του με τον δικό του τρόπο. Κάποια όμως βασικά πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν όλους. Να λοιπόν 10 τρόποι που μπορούμε να μας φροντίσουμε:

  1. Να είστε συνεπής και να μην παραμελείτε ποτέ ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους ρουτίνας.
  2. Ακούστε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας. Μην αγνοείτε συμπτώματα (πόνους, ενοχλήσεις κλπ.) που μπορεί να χρειάζονται ιατρική ή/και ψυχολογική φροντίδα και παρακολούθηση όπως και σημάδια ότι χρειάζεται ξεκούραση.
  3. Φροντίστε και περιποιηθείτε τη σωματική σας υγιεινη.
  4. Μάθετε να διατηρείτε τον περισσότερο καιρό μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Οι απολαύσεις δεν είναι ένοχες και πάντα μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μια καλή διατροφή.
  5. Βρείτε μια σωματική άσκηση που σας ταιριάζει και σας αρέσει και εντάξτε τη μέσα στην εβδομάδα σας σε συστηματική βάση.
  6. Δημιουργείστε μέσα στην εβδομάδα χρόνο για τον εαυτό σας και αξιοποιήστε τον με τρόπους που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.
  7. Ακούστε τις ανάγκες και επιθυμίες σας και μην τις αγνοείτε. Δώστε προσοχή στα πράγματα και τις καταστάσεις που συνήθως σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και επιδιώξτε τα συχνότερα.
  8. Παρατηρείστε τι δεν σας αρέσει, σας αγχώνει ή σας ενοχλεί στην καθημερινότητά σας και στις σχέσεις σας και κινηθείτε προς μία κατεύθυνση ώστε να μπορέσετε στο μέλλον να το αλλάξετε.
  9. Προσπαθείτε να μην κρίνετε τον εαυτό σας για όσα σας δυσκολεύουν. Αντιμετωπίστε τον με αυτοσυμπόνια, στήριξη και υπομονή όπως ακριβώς θα κάνατε με τον καλύτερό σας φίλο.
  10. Ζητήστε βοήθεια όταν το έχετε ανάγκη.